Mam smak na…
Fajną babkę, to ciasto jest fajne z wielu powodów: jest pyszne, szybkie, zawsze udane, pięknie wyrasta na okazałą babkę. Dla mnie jest jeszcze fajna, bo moi chłopcy ją uwielbiają, więc często u nas ostatnio gości i na pewno nie zabraknie jej na wielkanocnym stole. Polecam ;-).
Fajna babka
Przyrządzanie | 15 min |
Gotowanie | 1 h |
Czas całkowity | 1 h 15 min |
Rodzaj dania | Deser |
Dobry na okazje: | Wielkanoc |
Składniki
- 6 jajek
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: lukier lub cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Margarynę utrzyj mikserem na puszystą masę i zacznij dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Potem olej oraz ocet i dokładnie zmiksuj. Na końcu delikatnie wmieszaj białka ubite na puszystą pianę. Ciasto wlej do formy z kominem, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułka tartą. Babkę piecz w temperaturze 160-170 C, aż ładnie się przyrumieni. Udekoruj babkę lukrem lub cukrem pudrem.