Mam smak na…
grand zupę, czyli zupę chlebkową, a właściwie zupę z żółtego grochu. Skąd tyle nazw prostej zupy? Otóż podczas naszych zimowych wakacji w Grand hotelu w Jasnej na Słowacji okazało się, że jest to jedyna zupa, którą w hotelowej restauracji zjadł mój mały synek (przez resztę dni jadł tylko frytki). Wyjaśniło się jednocześnie, że jest to zupa chlebkowa, którą lubi z przedszkola. Dziś ugotowałam ją dla niego i dla siebie, bo mi też najbardziej smakowała z proponowanych zup Grand hotelu. Polecam i Wam :-).
Przyrządzanie | 5 min |
Gotowanie | 1 h 15 min |
Czas całkowity | 1 h 20 min |
Rodzaj dania | Zupa |
Składniki
- 400g żółtego grochu
- 1 małe żeberko wędzone
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Dekoracja
- kilka kromek chleba na grzanki
Przygotowanie
Do garnka włóż wypłukane żeberko wędzone, listki laurowe, ziela angielskie oraz marchewkę, pietruszkę, seler starte na tarce o dużych oczkach. Zalej wszystko 1,5 l zimnej wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wrzuć groch i duś przez około godzinę, aż groch będzie miękki, a wręcz rozpadał się. Zrób zasmażkę. Na małej patelni rozgrzej masło i wsyp mąkę. Cały czas mieszaj, aż mąka i masło połączą się w małe grudki i podsmażaj. Zasmażka jest gotowa, kiedy te grudki osiągną złoto-brązowy kolor. Odstaw do wystygnięcia, a zanim dodasz ją do zupy wlej trochę zimnej wody na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu łatwiej ją będzie rozprowadzić w zupie i nie zrobią się krupy. Tak przygotowaną zasmażkę powoli wlewaj do zupy, cały czas mieszając. Dodaj przecier pomidorowy, majeranek i oczywiście sól, pieprz do smaku. Gotuj jeszcze zupę na małym ogniu przez kilka minut. Jeśli chcesz ją podać w wersji kremu, zmiksuj ją ręcznym blenderem. Podawaj z grzankami.