Jak kupować białą kiełbasę?
Białą kiełbasę tradycyjnie kupujemy na Święta Wielkanocne do barszczu białego czy żurku, a także na grilla, czyli właśnie rozpoczyna się na nią sezon. Idealnie by było gdybyście podobnie jak ja poszukali dobrego, sprawdzonego sklepu mięsnego gdzie sprzedają surową, a nie parzoną białą kiełbasę. Czytajcie także etykiety, pytajcie sprzedających i nie dajcie sobie wcisnąć kiełbasy byle jakiej jakości, którą później zje pies:-), lub wyląduje w koszu razem ze zmarnowanymi pieniędzmi. Lepiej kupić mniejszą ilość droższego produktu wysokiej jakości i zjeść ze smakiem.
Dobrej jakości biała kiełbasa powinna:
– być różowa z wyraźnie widocznymi kawałeczkami mięsa i białawym tłuszczykiem.
– być nieco „sflaczała” w naturalnej osłonce, gdyż ta naprężona jest naładowana wodą, soją i innymi dodatkami, których na pewno sobie nie życzymy.
– być wykonana z minimum 80% mięsa.
W moim ulubionym sklepie mięsnym i właściwie jedynym, w którym robię zakupy świeża, surowa biała kiełbasa kosztuje 19zł za kg.
Miłośników białej kiełbasy z grilla i nie tylko, zapraszam do odwiedzania mojego bloga, bo z czasem pojawi się na nim więcej przepisów z biała kiełbasą w roli głównej.