Mam smak na…
polędwiczkę wielkanocną, pyszną, aromatyczną, która wprowadza odrobinę klimatu śródziemnomorskiego dzięki kaparom i pomidorkom. Zwykle mięsa pieczemy na obiad i podajemy na ciepło. Jednak na Święta Wielkanocne piecze się mięsa, aby podać je na zimno podczas śniadania obok wędlin. Idealnym dodatkiem do mięs pieczonych jest delikatny, kremowy sos jajeczny. Polecam!!!
Przyrządzanie | 15 min |
Gotowanie | 40 min |
Czas całkowity | 55 min |
Rodzaj dania | Śniadanie |
Dobry na okazje: | Wielkanoc |
Składniki
Polędwiczka nadziewana
- 1 poledwiczka wieprzowa 350-400g
- kawałek marynowanej papryki
- 1 łyżka kaparów
- 2-3 pomidorki suszone na słońcu w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- oliwa lub olej z pomidorków suszonych
- sól, pieprz świeżo zmielony
Sos jajeczny do polędwiczki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu białego winnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Polędwiczkę opłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ostrym nożem rozetnij ją wzdłuż, aby otworzyła się jak książka. Uważaj aby nie przeciąć ją na wylot. Przygotuj nadzienie: Paprykę konserwową, kapary i pomidorki suszone drobno posiekaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i rozłóż na środku polędwicy. Zwiń ją w roladę, zwiąż sznurkiem do mięs, aby się nie rozpadła w czasie pieczenia. Do małej miseczki wlej oliwę lub olej ze słoiczka po pomidorkach, dodaj oregano i rozmaryn. Następnie wymieszaj i rozsmaruj na wierzchu rolady. Polędwiczkę włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 C przez około 40-45 minut, aż się ładnie przyrumieni. Pierwsze 30 minut piecz pod przykryciem, a później odsłoń polędwiczkę, aby się apetycznie przyrumieniła.Odstaw do ostygnięcia.
Sos do polędwiczki: Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i pokrój na kawałki. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
Polędwiczkę pokrój na zgrabne plasterki i podawaj z sosem.