Mam smak na…
zupę jesienną minestrone, dla mnie jest to królowa wszystkich warzywnych zup. Kolejna ikona kuchni włoskiej, rozpoznawalna na całym świecie. Minestrone komponuje się według warzyw, które pojawią się, są dostępne w danym sezonie, dlatego teraz mamy wersję jesienną. Doskonała będzie też w wersji wegetariańskiej bez boczku, a na bulionie warzywnym. Gorąco polecam Wam tą przepyszną, sycącą zupę.
Przyrządzanie | 15 min |
Gotowanie | 40 min |
Czas całkowity | 55 min |
Rodzaj dania | Zupa |
Składniki
- 200g białej fasoli suchej
- 1 listek laurowy
- 1 pomidor
- 1 mały ziemniak
- 150g szpinaku
- 1 puszka pomdorów krojonych lub 2 duże świeże pomidory
- 500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 50g suchego makaronu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sofritto
- 4 plasterki boczku wędzonego
- 2 małe czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cukinie
- garść pokrojonej kapusty włoskiej
Dekoracja
- garść świeżych liści bazylii
- duża garść świeżo startego parmezanu
Przygotowanie
Gotowanie fasoli: suchą fasolę wsyp do miski, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Wody w naczyniu powinno być więcej niż fasoli o około 5 cm. Fasola zapewne wciągnie całość wody. Namoczoną fasolę wrzuć do garnka z wodą, dorzuć liść laurowy, obrany ziemniak i rozgnieciony pomidor. Gotuj do miękkości, około 25 minut,( w zależności od wielkości fasoli). Odcedź i usuń liść laurowy, ziemniaka i pomidora.
Przygotowanie sofritto:
W czasie, kiedy fasola się gotuje, przygotuj sofritto, czyli podsmażone pokrojone, warzywa. Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy na patelni i wrzuć pokrojony drobno boczek, posiekaną cebulę, marchewkę i seler pokrojone w plasterki,czosnek drobno posiekany. Podduś na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i duś przez około 5 minut. Następnie dorzuć pokrojoną w paski kapustę włoską i duś przez kolejne 5 minut. Warzywa nie powinny się przyrumienić dlatego mieszaj sofritto, co chwilę.
Sofritto wrzuć do ugotowanej fasoli, wlej wybrany bulion i pomidory ( w sezonie używam świeżych, a później z puszki). Wrzuć dowolny, ulubiony rodzaj makaronu ( ja zawsze łamię na małe kawałki makaron spaghetti). Po 10 minutach wrzuć szpinak i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Minestrone powinna być gęsta, ale jeśli wydaje ci się zbyt gęsta dolej jeszcze bulionu według uznania. Podawaj koniecznie z listkami bazylii i parmezanem.