Mam smak na…
zupę paprykową, uwielbiam paprykę i jem ją cały rok, a szczególnie teraz kiedy jest właśnie na nią sezon. Zupa ma intensywny smak dzięki świeżej papryce, a także tej sproszkowanej natomiast dojrzałe pomidory nadają jej apetycznego koloru. Gotuje się ją dłużej niż większość zup, ale dodatek wołowiny i ziemniaków sprawia, że zupa jest sycąca i właściwie drugie danie nie jest już potrzebne.
Ilość porcji | 4 |
Przyrządzanie | 10 min |
Gotowanie | 40 min |
Czas całkowity | 50 min |
Rodzaj dania | Zupa |
Składniki
- 1/2 kg wołowiny np. na gulasz
- 2 czerwone papryki
- 2 duże ziemniaki
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 zabek czosnku
- 1 cebula
- 1 litr wrzątku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz do smaku
Dekoracja
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Mięso pokrój w małą kostkę (aby szybciej się ugotowało). Cebulę drobno posiekaj lub pokrój w cieniutkie piórka i podsmaż na oliwie. Dorzuć mięso i pokrojoną w paski paprykę. Duś na minimalnym ogniu, aż wołowina będzie prawie całkowicie miękka. Powinno to zająć około 30 minut, lub odrobinę dłużej, ale to zależy od mięsa. Wtedy wlej litr wrzątku i wrzuć najpierw pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Jak będą już ugotowane, a zajmie to około 10 minut dorzuć pokrojone w kostkę pomidory. Następnie w moździerzu utrzyj czosnek z 1łyżeczką soli. (Jeśli nie masz moździerza to przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z solą. ) Dorzuć go do garnka i dalej gotuj przez kilka minut, aż pomidory się nieco rozgotują. Na końcu dodaj przyprawy i ewentualnie dopraw solą do własnego smaku. Wlej do miseczek i posyp natką pietruszki. Kawałek ulubionego pieczywa będzie świetnym dodatkiem.